Pretul zaharului brut a scazut cu aproximativ 17% pana in prezent pe anul in curs, dupa cum reiese din analiza contractelor futures cu active suport zahar, contracte cotate pe ICE Futures US, cu livrare in martie 2014.
“Pretul zaharului scade pentru al 3-lea an consecutiv, deoarece cantitatea produsa continua sa fie mai mare decat cea consumata. Estimarile Departamentului de Stat pentru Agricultura din SUA (USDA) privind sezonul 2013/2014 arata ca productia globala de zahar va depasi din nou consumul (ca si in anii precedenti), dar diferenta dintre productie si consum se va micsora; stocurile globale aferente sezonului 2013/2014 vor creste insa cu 0,5%, ajungand astfel la un nivel record”, a aratat Cosmin Enache, Director General Adjunct al casei de brokeraj (SSIF) Equity Invest, singura companie romaneasca ce a devenit formator de piata pe piata extrabursiera de Contracte pentru Diferenta (CFD-uri).
2013- an turbulent pentru pretul zaharului
Peste 80% din productia de zahar este obtinuta din trestie de zahar, iar restul din sfecla de zahar, asa incat pretul zaharului este puternic influentat de recoltele de trestie de zahar ale principalilor producatori mondiali- Brazilia, India, China, Thailanda, Pakistan si Mexic.
De la inceputul anului curent pana in primele zile ale lunii septembrie, pretul zaharului si-a continuat pe bursele internationale declinul inceput in urma cu cca 3 ani. In septembrie insa au aparut speculatiile privind scaderea recoltei de trestie de zahar in Brazilia (cel mai mare producator si exportator de profil din lume), din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile. "Aceste speculatii, impreuna cu incendiul care a mistuit un terminal de incarcare a zaharului din Santos, cel mai mare port din Brazilia, au dus la o crestere a pretului zaharului, astfel incat pe 18-21 octombrie acesta a ajuns la cotatii ce le