La Sălişte, oraşul considerat capitala culturală şi spirituală a Mărginimii Sibiului, sute de tineri duc an de an mai departe, în a patra zi de Crăciun, o tradiţie veche de mai bine de 100 de ani.
Povestea junilor începe în satele de poveste din Mărginimea Sibiului pe 6 decembrie, de Sfântul Nicolae, când junii se adună şi îşi găsesc o gazdă, unde vor face zilnic repetiţii până în ajunul Crăciunului. În Ajun, cetele de tineri îmbrăcaţi în costume populare colindă casele din satele Mărginimii, cântând colinde splendide, specifice. Iar pe 28 decembrie, în a patra zi de Crăciun, cetele din toate satele Mărginimii dar şi din Galeşu de Argeş şi Vaideeni, judeţul Vâlcea, se strâng în Piaţa Junilor din centru oraşului Sălişte, oraş considerat capitala spirituală şi culturală a Mărginimii Sibiului.
Cântec, joc şi voie bună
Încă de la primele ore ale dimineţii junii şi junesele, îmbrăcaţi în splendide costume populare, se adună pe străduţele înguste, unde fac ultimele repetiţii, acompaniaţi de muzicanţi. ”Suntem de la Gura Râului, Ceata Junilor, care ducem tradiţia înainte, din moşi-strămoşi. Cântecele şi jocul ne-a învăţat judele, am început să jucăm înainte cu 6 săptămâni de sărbători. E fain tare, costumul îl am de bunica”, spune cu mândrie Ioan Stoica, un june în vârstă de 22 de ani.
Apoi, la orele amiezii, de pe străduţele laterale cetele se îndreaptă spre piaţa din centrul localităţii, unde încing cu mândrie horele vechi de sute de ani. Jienele, haţeganele şi învârtitele prind în ele fete frumoase şi flăcăi mândri, obraji îmbujoraţi, tradiţie şi poveste. ”E din moşi-strămoşi tradiţia, şi haine şi tot, costumul e de tata de acasă iar sentimentul e bucurie, de fericire”, spune Radu Lupe, în vârstă de 18 ani, aflat la primul an de ceată a junilor, ”cu emoţii multe”.
Vornicirea ploconului şi Hora Unirii @N_P