SANATORIU În ţara sinonimă cu luxul, atmosfera de Crăciun este perfectă. Lipsesc doar colindele, agitaţia şi parfumul de cozonaci.
Sătui de piftie, cârnaţi, colinde cu urşi, mese întinse şi stresul cadourilor, în 2009 am decis să ne luăm lumea în cap. Să plecăm departe de dezmăţul Crăciunului românesc.
Rigoarea elveţiană părea perfectă pentru cura de dezintoxicare. Cum destinaţiile de munte sunt în topul preţurilor de iarnă, am decis să cunoaştem, la un preţ mai redus, zona urbană a Elveţiei. Destinaţia a fost precisă: Zürich, cel mai cunoscut oraş al confederaţiei cu o calitate a vieţii de invidiat.
Colind tăcut, de preferat activ
În cursa Swiss Air sunt atât de puţini pasageri, încât călătorii sunt întrebaţi dacă mai doresc supliment la dejun. În hotel, la fel, sunt mai mulţi angajaţi decât turişti.
Zürich are o populaţie de mărimea Constanţei, sub 400.000 locuitori, din totalul celor aproape 8 milioane de elveţieni.
Este frecventă greşeala de a considera Zürich capitala Elveţiei, deşi titulara de drept este Berna. De Sărbători, aici nu vezi picior de localnic pe stradă. Probabil se retrag la casele de vacanţă din Alpi, de unde savurează priveliştea montană descrisă în celebra „Heidi, fetiţa munţilor“.
Pe străzile goale, cu destule clădiri aflate în renovare, te întâlneşti tot cu românii cu care ai călătorit în avion. Se plimbă şi îşi vizitează rudele stabilite aici, aducându-le aerul vesel de acasă. Iar infuzia românească de voioşie prinde bine atmosferei glaciale din Zürich. Magazinele sunt în general închise în zilele de sărbătoare, departe de efuziunea comercială de la noi.
Iar asta ne bucură. Este pretextul perfect pentru a nu cumpăra nimic de pe Bahnhofstrasse, exclusivista arteră de shopping a Zürichului. Buticuri de lux, firme celebre de ceasuri, bijuterii şi poşete, creatori faimoşi de haine şi pantofi – pe