In plina campanie de blocare a imigratiei saraciei, elita politica germana primeste un raspuns clar legat de efectele ridicarii totale a barierelor pe piata muncii pentru romani si bulgari de la 1 ianuarie 2014.
Cercetatorul german in probleme de migratie, Klaus Zimmermann, sustine ca ridicarea completa a barierelor pentru romani si bulgari este o oportunitate buna pentru piata muncii din Germania. "Cei mai multi imigranti din Romania si Bulgaria reprezinta o forta de munca calificata, precum medicii sau inginerii, de care Germania are imediata nevoie", noteaza in concluzia studiului sau directorul Institutului de cercetare a viitorului Muncii (IZA) din Bonn.
"Nu putem vorbi despre o migratie masiva din motive de saracie in sistemul social german. Este doar o creare iresponsabila de atmosfera", considera Zimmermann, citat de Die Welt.
"In ciuda ideilor preconcepute, romanii si bulgarii apartin deja de grupele de straini deosebit de bine integrate. Un sfert dintre ei au o calificare inalta. Rata somajului in randul lor este sub media generala din randul imigrantilor. O urmare a ridicarii barierelor va fi o crestere a numarului de imigranti din Romania si Bulgaria de la 71.000 la maximum 200.000.
In momentul actual lucreaza in Germania aproximativ 170.000 de persoane venite din Romania si Bulgaria. 70% dintre ei isi platesc constant darile la stat. Obligatia noii coalitii guvernamentale este sa le asigure cursuri de invatare a limbii, programe de integrare si calificare. Ar trebui creat un cadru legal care se previna abuzul de sistemele sociale, fiindca acestea sunt prea vagi", mai scrie sursa citata.
Pentru a proteja persoanele cu salarii mici, Germania a decis sa pastreze anumite bariere pentru muncitorii romani si bulgari. Acum, autoritatile locale se tem de repercusiuni de pe urma imigrarii.
"N