Republica Moldova s-a împrumutat în ultimii ani foarte mult, ajungând în acest moment la o datorie externă de 6,22 miliarde de dolari. Aceasta este aproape cât PIB-ul celui de al doilea stat românesc. 72% din această datorie a fost realizată de către sectorul privat, în timp ce 28% revine celui guvernamental.
Situaţia este una catastrofală în condiţiile în care bugetul Republicii Moldova are la bază taxele vamale, iar PIB-ul acestui stat se bazează într-un procent important pe exportul de forţă de muncă, adică pe banii trimişi acasă de către cei plecaţi.
Bugetul Republicii Moldova pentru anul 2014 este de aproximativ 3 miliarde de dolari, adică mai mic decât bugetul capitalei României. Suma este aproximativ egală cu datoria publică externă, lucru care face ca situaţia să fie una mai grea decât în Grecia, cu atât mai mult cu cât nu se poate prognoza o îmbunătăţire a situaţiei economice.
Lucrurile stau în realitate şi mai rău deoarece mare parte din banii din care este format PIB-ul Republicii Moldova vor dispărea treptat din economica celui de al doilea stat românesc. Acest fenomen s-a resimţit şi în România, dar e vorba de un efect întâlnit la nivel global în interiorul statelor ce exportă forţă de muncă.
Cei care pleacă trimit bani acasă aproximativ 6-7 ani, până când ei conştientizează că de fapt nu se vor mai întoarce înapoi şi atunci renunţă la a mai investi.
În acest moment aproximativ 30% din PIB este format din banii trimişi acasă de cei plecaţi în afara graniţelor. Pentru exemplificare în România această valoare nu a depăşit niciodată 7%. În momentul în care aceşti bani se vor reduce economica se va prăbuşi. Automat acest lucru va fi generat de scăderea consumului şi va avea efecte majore asupra mediului privat care nu va mai fi capabil să îşi plătească datoria.
Acest din urmă lucru oricum se va întâmpla datorită faptului că valo