Conflictele intre clanuri si familii sunt inca de mare actualitate in societatea albaneza moderna, iar specialisitii apreciaza ca aproximativ 20.000 persoane traiesc cu un permanent spectru al fricii de a fi ucise.
Inca si astazi functioneaza o justitie medievala a traditiilor care il indreptatesc pe orice membru al unei familii atacata candva de rivali sa atace la randul sau, facandu-si singur dreptate. Justitia se arata neputincioasa in fata unui asemenea fenomen aproape fara egal, dar bine statutat prin reguli nescrise, arata Factroom.
Cu toate neajunsurile sale, regimul comunist reusise sa puna stavila acestor practici, intervenid cu cruzime prin fortele sale de securitate. Rivalii scrasneau din dinti, nu uitau, dar nici nu indrazneau sa iasa din umbra.
Odata comunismul inlaturat, ciudatele traditii au reinceput sa reinvie, iar conflictele ramase nerazbunate, inca de dinaintea regimului lui Enver Hogea, au inceput sa-si ceara drepturile. S-a declansat o campanile necrutatoare a politelor vechi si chiar foarte vechi, socotite ca ar fi ajuns la scadenta.
Uneori, nici nu este vorba de polite. Oamenii sunt atacati pentru simplul motiv ca fac parte din gruparea "cealalta". Iar gruparea poate fi o familie, un clan sau chiar o categorie sociala.
Autoritatile apreciaza ca, in prezent, un numar de circa 5.500 familii albaneze din intreaga tara practica razbunarea ca mod de viata. Pana in anul 1992, aproximativ 10.000 albanezi au fost ucisi de razbunatorii lor inca pe atatia au cazut victime ulterior, iar in prezent alte 20.000 persoane, in general baieti tineri sau barbati, traiesc sub amenintarea mortii.
In mod ciudat, aceste familii care se urasc reciproc, nici nu mai cunosc cauzele primordiale care au creat conflictul dintre ele. Pur si simplu, rivalii impart lumea in doua: "ai nostri" si "ceilalti