Cea mai înaltă instanţă legislativă chineză a adoptat sâmbătă moţiunile care formalizează abolirea taberelor de reeducare prin muncă şi relaxarea politicii de control a naşterilor, a anunţat presa de stat citată de AFP.
Aceste două reforme emblematice au fost anunţate la jumătatea lunii noiembrie după o reuniune a Comitetului central al Partidului comunist chinez (PCC).
Ele au fost aprobate sâmbătă "printr-un vot" al comitetului permanent al Adunării naţionale populare (ANP), camera de oficializare legislativă a deciziilor Partidului unic, a transmis agenţia oficială China Nouă.
Format în 1957, sistemul de reeducare prin muncă, sau "laojiao", permite arestarea persoanelor printr-o simplă decizie politică pentru o durată de maxim patru ani.
Surse ale unor abuzuri multiple, foarte detestate şi denunţate de organizaţiile de apărare a drepturilor omului, aceste tabere sunt mai ales folosite de către autorităţile locale împotriva contestatarilor, utilizatorilor de Internet care denunţă corupţia sau celor ce pornesc o petiţie pentru repararea unui prejudiciu.
Aceste tabere "nu mai sunt necesare" ca măsură care "să dezvolte" sistemul judiciar al ţării, a transmis China Nouă anterior în cursul săptămânii, referindu-se la un text guvernamental.
Experţii au avertizat totuşi faţă de persistenţa probabilă în China, sub nume diferite, a altor forme de detenţie arbitrară.
Comitetul permanent al ANP a adoptat de asemenea o rezoluţie care "autorizează cuplurile unde unul dintre membri este copil unic să aibă doi copii", a adăugat agenţia oficială.
Aceasta marchează o relaxare evidentă a politicii chineze de planificare familială, numită politica copilului unic şi adoptată acum trei decenii pentru a stagna creşterea demografică în cea mai populată ţară din lume.
În prezent, legea chineză interzice cuplurilor să aibă mai mult