Sărbătorile de iarnă aduc nu doar cadouri şi magie, ci şi kilograme în plus sau intoxcaţii căpătate la mesele copioase. Pentru a evita problemele de sănătate şi pentru a afla nişte sfaturi utile, am discutat cu nutriţionistul Luminiţa Suveică, şefa Centrului de Sănătate Publică din Chişinău.
Adevărul: De sărbători, gospodinele se întrec la făcut bucate, iar deliciile de pe mese nu întotdeauna sunt şi sănătoase. Cum trebuie să mâncăm de sărbători ca să evităm intoxicaţiile, dar şi kilogramele în plus?
Luminiţa Suveică, şefa Centrului de Sănătate Publică din Chişinău: În primul rând, de sărbători se fac o sumedenie de bucate grase. Dacă cantitatea normală de energie alimentară într-o zi este de 1.500-2.000 de kCal, de sărbători ea creşte până la 5.000 kCal. Sunt persoane care au ţinut tot postul Crăciunului şi, atunci când trec de la bucate vegetariene la cele grase, se încep problemele gastrice. Printre cele mai răspândite sunt colecistita, ulcerul, pancreatita. Este bine ca la trecerea dintre ani şi dintre post să se consume bucate uşoare. Recomand carnea de pui sau de iepure, în niciun caz cea de porc. Ea trebuie combinată cu salate din crudităţi, spre exemplu morcovul, varza sau sfecla.
Unele gospodine, mai ales la sate, prepară bucatele în ajun de Anul Nou sau chiar cu câteva zile înainte. Ce riscuri aduce această practică?
Cele mai frecvente probleme cauzate de acest obicei sunt toxiinfecţiile alimentare. Salatele unse cu maioneză în niciun caz nu trebuie făcute din timp, dar şi răcitura sau carnea. Sunt bucate uşor alterabile care pot provoca intoxicaţii foarte serioase. Este foarte important de a sărbători nu doar cu stomacul, ci şi cu sufletul. Trebuie să avem o masă frumoasă nu doar din perspectiva mâncării. Nişte flori frumoase, nişte lumânări, nişte fructe ne-ar face să ne simţim mai bine. Şi, pe lângă toate, nu trebuie să uităm de e