Dacă vrei să ai parte de noroc şi prosperitate în anul următor, atunci în noaptea de Anul Nou trebuie să ai măcar o crenguţă de vâsc în casă. Tradiţia mai spune că sub vâsc îl poţi săruta pe cel care ţi-a ajuns la inimă. Dacă o fată se află sub o creangă de vâsc poate fi sărutată de un băiat fără să i se ceară voie sau să i se ceară scuze.
Se spune că atunci când stai sub vâsc, înseamnă că eşti disponibil unui sărut. Deobicei, de sărbători, vâscul este nelipsit din casele românilor. În tradiţia românească, de Anul Nou trebuie să existe neapărat o crenguţă de vâsc în casă, fie atârnată la uşă, la fereastră, la oglindă sau de lustră.
În perioada modernă, orice bărbat şi femeie care se află sub vâsc sunt obligaţi să se sărute. Apoi bărbatul rupe o bobiţă din crenguţă.
Când toate bobiţele dispar se spune că dreptul de a te săruta sub această plantă dispare. Tradiţia mai spune că în cazul fetelor tinere, dacă nu primesc un sărut sub vâsc nu se vor mărita în anul care urmează.
Vâscul semnifică prietenie şi bunăvoinţă.
Pe lângă semnificaţia tradiţională a sărutului, vâscul face bine şi la sănătate. Este considerat a fi eficient pentru inimă. Planta reglează tensiunea arterială, coborând-o când este prea ridicată, ori dimpotrivă, normalizând-o, dacă este prea coborâtă.
Vâscul era considerat sacru în antichitate. Pe diferite meridiane, norvegienii, druizii celţi şi indienii nord-americani tăiau vâscul din stejar cu o seceră de aur. Aceste ramuri trebuiau prinse înainte de a atinge pământul. Rupeau apoi crengile în mai multe rămurele şi le împărţeau oamenilor. Aceştia le atârnau deasupra uşilor, pentru a-i proteja împotriva trăsnetelor, fulgerelor şi a altor rele.
Druizii considerau că planta parazit este un antidot pentru orice, de la otravă şi infertilitate până la blesteme.
sursa: kudika.ro
URL scurt: http://alba24.ro/?p=264