Criza politică din Turcia ar putea fi cauzată de luptele pentru putere dintre Guvernul islamo-conservator condus de Recep Erdogan şi influenta mişcare inspirată din islamul modern Hizmet, fondată de Fethullah Gulen, un cleric musulman turc în vârstă de 73 de ani care locuieşte în Statele Unite.
Premierul Recep Tayyip Erdogan, în vârstă de 59 de ani, liderul Partidului Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP, islamisto-conservator), refuză să demisioneze în contextul unui amplu scandal de corupţie în urma căruia trei membri ai Cabinetului său au demisionat. Pe fondul zvonurilor privind un complot pentru organizarea unei lovituri de stat, armata turcă - organismul care are rolul protejării Constituţiei laice a ţării - a anunţat că nu va interveni în disputele politice. Poliţia a intervenit în forţă, vineri, în Piaţa Taksim din Istanbul, pentru dispersarea a sute de manifestanţi care cereau demisia lui Erdogan. Proteste similare au avut loc şi în Ankara, precum şi la Izmir, al treilea oraş ca mărime din Turcia. Manifestanţii au scandat "Prindeţi hoţul!", cerând demisia lui Erdogan.
Trei miniştri au fost nevoiţi să demisioneze pe fondul unor acuzaţii de corupţie, iar Erdogan a efectuat o vastă remaniere guvernamentală. Comisarul UE pentru Extindere, Stefan Fule, a îndemnat Turcia, aspirantă la integrarea europeană, să trateze în mod "transparent şi imparţial" anchetele anticorupţie, după ce procurorul-general, Maummer Akkas, a declarat că există presiuni pentru blocarea unei noi etape a investigaţiei de corupţie. Procurorii anchetează presupuse transferuri ilegale de fonduri în Iran şi acte de corupţie pentru accelerarea unor proiecte de construcţie.
Analiştii cred că la originea crizei politice din Turcia este o luptă pentru putere între partidul lui Recep Erdogan şi un influent imam turc din SUA, Fethullah Gulen, care are mulţi simpatizanţi în str