Fenomenul insolventei a ajuns in 2013 sa afecteze tot mai multe companii mari din Romania, dupa precedentul cu Hidroelectrica din 2012. Vezi care au fost cele mai rasunatoare insolvente ale anului si ce implicatii au acestea.
Companii din domeniul constructiilor si imobiliarelor au continuat si in 2013 sa ingroase randurile firmelor in insolventa. Acestora li s-au alaturat mai nou combinate din industra grea si, in premiera pentru Romania, o unitate administrativ teritoriala: primaria Aninoasa.
Orasul care platea 1.500 lei/zi penalitati catre BCR
In aceasta vara, Tribunalul Hunedoara a admis cererea de intrare in insolventa a primariei din Aninoasa, judetul Hunedoara. Institutia avea la momentul respectiv datorii de aproape 6 milioane de lei catre furnizoi si stat.
Viceprimarul orasului, Adrian Albescu, declara ca numai penalitatile pentru un credit de 3 milioane de lei accesat in urma cu sapte ani de la BCR sunt de 1.500 de lei pe zi.
Ordonanta de Urgenta a Guvernului 46/2013 privind criza financiara si insolventa unitatilor administrativ-teritoriale obliga primarii sa ceara Tribunalului sa declare insolventa, daca autoritatea locala are datorii neplatite mai vechi de 120 de zile si care depasesc 50% din bugetul general. Cei care nu sesizeaza instanta in timpul prevazut de lege pot fi amendati sau condamnati inchisoare.
Colosul privatizat in insolventa
La inceputul anului, Tribunalul Valcea a aprobat intrarea in insolventa a combinatului Oltchim. La acea data, Corneliu Cernev, liderul sindical de la Oltchim,declara ca societatea functioneaza, toate creantele Oltchim vor fi inghetate iar despre proteste nu poate fi vorba.
Si premierul Victor Ponta declara atunci, dupa discutii cu FMI, ca intentia este ca pentru Oltchim, pe masura ce societatea "redevine curata", sa fie