Nu multă lume ştie că într-o mică localitate din judeţul Constanţa se află cel mai mare muzeu sătesc din Europa, care adăposteşte peste 200 de opere de artă ale unora dintre cei mai mari artişti din România. Valoarea colecţiei - inestimabilă!
Satul Topalu se află la 80 de kilometri de Constanţa, pe malul Dunării, şi are puţin sub 2.000 de locuitori.
Chiar dacă aşezarea nu se poate lăuda cu un turism înfloritor, aici, la Muzeul de Artă Dinu şi Sevasta Vintilă, este expusă o bogată colecţie de artă.
Patrimoniul muzeului constă în 228 de lucrări de pictură, sculptură şi grafică, creaţii ale unor mari artişti plastici români, precum Nicolae Grigorescu, Ştefan Luchian sau Nicolae Tonitza. Provin dintr-o colecţie personală
De exemplu, aici se găsesc celebrele “Cap de fetiţă” şi “Cap de femeie”, aparţinând maestrului Tonitza, şi poate fi admirată una dintre ultimele picturi ale maestrului Grigorescu din seria “Car cu boi”, despre care specialiştii consideră că ar fi cel mai bine vândute tablouri româneşti ale tuturor timpurilor.
Toate aceste opere, a căror valoare este inestimabilă, ca şi clădirea care le adăposteşte, au aparţinut doctorului Gheorghe Vintilă, fiul primilor profesori din Topalu. Conform dorinţei lui Vintilă cea mai mare parte din colecţia sa de artă a fost donată satului său natal, unde s-a făcut un muzeu, iar alte aproape 100 de exponate au fost oferite Muzeului de Artă Constanţa.