Este perioada bilanţurilor, iar editurile şi publicaţiile au stabilit topurile celor mai vândute cărţi din 2013. La mare căutare sunt biografiile, literatura pentru adolescenţi, thrillerele, dar şi literatura erotică. Pe primul loc în topul relaizat de „The Guardian“ se află autobiografia lui Sir Alex Ferguson, fostul antrenor al echipei Manchester United.
Dacă anul trecut topul celor mai de succes volume a fost deţinut de două femei – EL James, cu „Cele 50 de umbre ale lui Grey“, şi Suzanne Collins, cu „Jocurile foamei“, în 2013 recordul vânzărilor de carte a fost atins de autobiografia lui Sir Alex Ferguson, fostul antrenor al echipei de fotbal Manchester United, care s-a retras din această funcţie în mai 2013. Volumul, publicat în octombrie la editura britanică Hodder & Stoughton, s-a vândut în peste 647.000 de exemplare până la sfârşitul anului, informează „The Guardian“.
Locurile următoare în clasamentul celor mai bine vândute volume sunt ocupate de retrospective ale anului, precum Recordurile Guinness sau literatură culinară - „Save with Jamie“, scrisă de Jamie Oliver, precum şi reveniri ale unor scriitori populari, ca Helen Fielding, creatoarea celebrului personaj Bridget Jones.
Printre romanele biografice, cărţile culinare, cărţile pentru copii sau cele poliţiste, literatura erotică încă ocupă o poziţie rezonabilă. Locul lui EL James, care a ţinut topurile în 2012, a fost preluat anul acesta de Sylvia Day, cu bestsellerurile sale „Entwined with You“ sau „Spellbound“.
„Jocurile foamei“, de Suzanne Collins - apărută la Editura Nemira, trilogia care a cucerit adolescenţii (şi nu numai) în 2012, a fost înlocuită în anul care tocmai se termină de „Diary of a Wimpy Kid“/ „Jurnalul unui puşti“, de Jeff Kinney. Ceea de diferenţiază genul abordat de acest volum în comparaţie cu lucrările autoarelor J.K. Rowling sau Steph