Scris de Călin Corpaş - Un cetăţean din Rădăuţi nu a putut afla de la prefecturile de Bihor şi Alba dacă un Consiliu Judeţean poate ţine un referendum sau nu.
Două răspunsuri sugestive, ce arată felul în care cei ce conduc instituţiile publice se raportează la o problemă sau la o întrebare semnalată de un cetăţean. De această dată, prefecturile Bihor şi Alba, în oglindă.
La mijlocul lunii decembrie, cei doi prefecţi, de Bihor şi de Alba, au fost chestionaţi de către un cetăţean din Rădăuţi, Mihai Papuc, fost militar, în legătură cu posibilitatea ca un Consiliu Judeţean să organizeze referendumuri locale. Cetăţeanul îşi justifică demersul cu dreptul privind liberul acces la informații de interes public (Legea 544/2001). În adresa trimisă celor doi prefecţi, Papuc întreabă dacă „este legală/constituțională organizarea de referendumuri locale cu privire la exploatarea resurselor minerale de către Consiliul Județean?”. Înainte să-şi formuleze întrebarea, cetăţeanul face referire la cazul referendumului local pe care Consiliul Local Sânmartin a vrut să îl organizeze, pentru a-i întreba ce cetăţeni dacă vor sau nu ca în comuna lor să se exploateze gaze de şist şi alte hidrocarburi. Referendum atacat deja în instanţă de prefectul Claudiu Pop, pe motiv că administraţia locală din Sânmartin şi-ar fi depăşit competenţa teritorială. Astfel, procedurile demarate pentru organizarea referendumurilor sunt, de drept, suspendate, până la o hotărâre judecătorească definitivă.Pasat cu legi…
Paralela dintre cele două prefecturi are relevanţă, deoarece anul trecut, în decembrie, Prefectura Alba îi permitea Consiliului Judeţean Alba să organizeze un referendum judeţean, pentru a-i întreba pe locuitorii acestui judeţ dacă sunt de acord sau nu cu proiectul de la Roşia Montană.
Doar pentru că cetăţeanul a făcut referire la cazul comunei Sânmartin, prefectul de Alba l-a tr