Premierul Turciei Recep Tayyip Erdogan încearcă să găsească ţapi ispăşitori pe măsură ce scandalul de corupţie la nivel înalt declanşat acum două săptămâni înghite tot mai mulţi membri ai formaţiunii politice pe care o conduce, Partidului Dreptăţii şi Dezvoltării (AKP), care riscă astfel să piardă după zece ani puterea, scrie publicaţia germana Deutsche Welle. Erdogan denunţă revoltele anti-guvernamentale de vara trecută şi acuză că scandalul de corupţie în urma căruia trei dintre miniştii guvernului său au demisionat este coordonat de forţe internaţionale.
Sâmbătă, mii de persoane s-au adunat în oraşul Manisa pentru a-şi exprima susţinerea faţă de Erdogan, care încearcă să îşi păstreze mandatul. „Cu spijinul vostru şi cu voinţa lui Dumnezeu, vom depăşi această situaţie grea. Mai sunt doar 90 de zile până la alegerile locale şi vreau să arătaţi tuturor a cui este voinţa naţională în această ţară”, a spus Erdogan.
Cu o zi înaintea vizitei lui Erdogan în Manisa, sute de protestatari au ieşit în stradă în mai multe oraşe din Turcia cerând guvernului să demisioneze în urma scandalului de corupţie, scrie publicaţia britanică The Guardian. În Istanbul, forţele de ordine au intervenit pentru calmarea demonstranţilor folosind gaze lacrimogene, tunuri cu apă şi gloanţe din cauciuc, iar 70 de persoane au fost arestate.
Scandalul de corupţie, care a izbucnit pe 17 decembrie şi care continuă să provoace unde de şoc în Turcia, este considerat cel mai serios pericol pentru guvernarea de 11 ani a lui Erdogan. Trei miniştri au demisionat după ce fiii lor au fost arestaţi în urma investigaţiilor. Doi dintre fiii demnitarilor sunt încă în arest alături de alte 22 de persoane care aşteaptă să fie judecate, ele fiind acuzate de corupţie şi transfer ilegal de bani către Iran, un stat sub sancţiuni internaţionale. Săptămâna trecută, după demisia celor trei minişti