Anul 2013 a fost unul zbuciumat pentru Fisc, după ce instituţia s-a reorganizat din temelii, iar Garda Financiară a devenit istorie, cedând locul Direcţiei Antifraudă, care are menirea de a reduce evaziunea fiscală.
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF) este una dintre cele mai importante instituţii ale statului, fiind responsabilă de colectarea taxelor la buget. Chiar la începutul ultimei misiuni a Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi Comisia Europeană (CE) instituţia a fost în centrul discuţiilor, după ce gradul de colectare a taxelor nu s-a situat la nivelul prognozat, ceea ce a determinat Guvernul să vină cu o serie de măsuri compensatorii.
Noua structură a ANAF a intrat în vigoare la 1 august 2013 şi a prevăzut absorbţia autorităţii vamale şi crearea a opt direcţii regionale de finanţe publice. De asemenea, pe 30 octombrie 2013, a fost desfiinţată Garda Financiară. Încă de la preluarea mandatului, Daniel Chiţoiu, ministrul Finanţelor, a anunţat că una dintre priorităţile sale o reprezintă restructurarea ANAF, având drept scop îmbunătăţirea colectării veniturilor statului şi reducerea semnificativă a evaziunii fiscale în România, scrie Agerpres.ro.
Colectare la 32% în România, media europeană e la 40%
Gradul de colectare a taxelor şi impozitelor a ajuns în România la 32% din Produsul Intern Brut (PIB), sub media europeană de aproape 40%. De asemenea, potrivit datelor Băncii Mondiale, România se află pe ultimul loc în regiune la colectarea CAS şi pe penultimul loc la TVA, devansând doar Letonia. Restructurarea ANAF constituie o precondiţie pentru implementarea proiectului de modernizare a administraţiei fiscale, convenit cu instituţiile europene şi pentru care s-a semnat un acord de împrumut cu Banca Mondială.
În cadrul ANAF a fost înfiinţată Direcţia Generală Antifraudă Fiscală, structură fără personalitate juridică, c