In contextul cererii Israelului de eliberare a cetateanului american Jonathan Pollard, analist in cadrul serviciilor de informatii americane condamnat pe viata in SUA, dupa ce s-a descoperit ca oferea informatii secrete Israelului, au iesit la iveala detalii nu doar despre spionajul american in Israel, ci si legat de cel al Romaniei in aceeasi tara, in anii '80.
Astfel, publicatia Jerusalem Post scrie ca, la mijlocul anilor '80, Serviciul israelian de securitate interna (Shin Bet) a aflat de doua cereri neobisnuite facute de doua misiuni diplomatice straine. Prima solicitare venea din partea ambasadei Romaniei la Tel Aviv si se referea la mutarea ambasadei la ultimul etaj al cladirii IBM, un turn de birouri cu vedere la sediul Ministerului Apararii din Tel Aviv.
Explicatia oficiala a solicitarii era ca romanii aveau nevoie de birouri mai spatioase si mai noi. Shin Bet, agentia care era responsabila de contraspionaj, a inteles ca, de fapt, se dorea "imbunatatirea unghiului vizual", asa ca a intervenit, discutand cu administratorii cladirii si impiedicand ambasada Romaniei sa inchirieze acea locatie, mentioneaza publicatia.
In acea vreme, mentioneaza Jerusalem Post, Romania era condusa de dictatorul Nicolae Ceausescu. Avea insa o politica destul de independenta fata de cea a Uniunii Sovietice, fiind, asa dupa cum mentioneaza publicatia, singurul stat din Blocul comunist care mentinea relatii diplomatice cu Israelul.
Cele doua tari aveau relatii comerciale bilaterale, iar Romania le permitea evreilor sa emigreze in Israel, insa adesea evreii plecati ofereau informatii pretioase Romaniei.
Pentru faptul ca ii lasa pe acestia sa plece in Israel, familia Ceausescu si apropiatii ei primeau sume frumoase de bani.
In plus, cele doua guverne mentineau si relatii in materie de aparare si schimb de informatii