Autoritățile spun că se caută petrol, ecologiștii se tem că ar fi vorba de gaze de șist
Ecologiștii din județul Covasna și-au arătat îngrijorarea față de o presupusă exploatare a gazelor de șist între stațiunea Covasna și Comandău. Utilajele au apărut în zonă pe 23 decembrie, când mai multe site-uri cu profil ecologic au postat știri cum că s-ar căuta gaze de șist. Prefectul Dumitru Marinescu, precum și directorul Agenției pentru Protecția Mediului (APM) Covasna, Gheorghe Neagu, spun că de fapt se caută petrol.
Firmă din Ploiești
Pe site-ul APM Covasna apare un document numit „Proiect decizie etapă de încadrare”, prin care firma Amromco Energy SRL cu sediul în Ploiești a primit aprobarea pentru a construi sonda de explorare în pădurea Manișca Mare, în extravilanul orașului Covasna. Terenul de 9.000 de mp este în proprietatea unor persoane fizice din Covasna, care au încheiat contracte de închiriere pe o perioadă de 2 ani. Practic firma din Ploiești a defrișat pădurea, va îndepărta solul fertil, după care va începe lucrările de căutare. În documentul APM nu se specifică însă ce anume caută firma respectivă, ceea ce îi nemulțumește pe ecologiști.
Nu afectează ariile protejate
Pe site-ul APM, în documentul menționat se spune că: „Terenul propus pentru forajul sondei 4000 Greşu este situat pe teritoriul administrativ al oraşului Covasna, situat în estul judeţului Covasna, la limita cu judeţele Buzău şi Vrancea. Obiectivul este localizat la aproximativ 7,1 km NE faţă de cea mai apropiată casă din localitatea Comandău, 11,2 km E-SE faţă de cea mai apropiată locuinţă din oraşul Covasna şi aproximativ 15 km E faţă de cea mai apropiată gospodărie din localitatea Chiuruş (judeţul Covasna). În ceea ce priveşte localizarea obiectivului faţă de ariile naturale protejate, menţionăm că terenul propus pentru realizarea proiectului se află la o distanţă