Oftalmologie, chirurgie, cardiologie sau neurologie-multitudinea de specialități între care poate opta absolventul Facultății de Medicină ce se pregătește pentru examenul de intrare în Rezidențiat îl poate copleși, mai ales dacă nu știe foarte bine încotro să se îndrepte. Prin proiectul de lege a Rezidențiatului se dorește familiarizarea pe perioada a doi ani cu toate specializările, un trunchi comun, urmând ca, ulterior, studentul să își aleagă specialitatea care îi vine ca o mănușă. Studenții mediciniști de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu-Mureș salută și nu prea inițiativa legislativă.
În prezent, absolvenții susțin examenul de Rezidențiat după susținerea lucrărilor de licență, bibliografia recomandată pentru studiu fiind o carte tradusă din limba franceză, în urmă cu câțiva ani, și sunt nemulțumiri legate de tematică. Pe de altă parte, în urma examenului susținut repartiția se face în ordinea descrescătoare a mediilor obținute și de multe ori un rezident care vrea să facă o specialitate ajunge să prindă o cu totul altă specialitate și pe parcurs există solicitari pentru schimbarea specialității, din diverse motive.
O flexibilizare a alegerii specializării
”După susținerea examenului de licență se intră într-o perioadă de doi ani de pregătire, comună, fie pe trunchiuri medicale, chirurgicale, paraclinice, astfel încât în această perioadă rezidentul să poată să cunoască mai bine specializările, să știe de fapt ce își dorește, să poată să aleagă o specialitate în cunoștință de cauză.
Modalitatea de admitere în acest trunchi comun încă nu este stabilită, a fost o propunere a Ministerului Sănătății ca media anilor de studiu să reprezinte criteriu de admitere în trunchiul comun, la care s-a renunțat în urma întâlnirilor avute de secretarul de stat dr. Raed Arafat cu studenți și cu rezidenți.
După cei doi ani de trun