Datorită efectului său asupra sistemului nervos central, muzica este un factor important ce ajută la reducerea stresului. Este o terapie practicată de medici, ”dar ar fi bine ca şi pacienţii să asculte muzică”, susţine dr. Ioan Micu, medic de familie, vicepreşedinte al Colegiului Medicilor Mureş şi cântăreţ. Practică muzica de petrecere de mai bine de 30 de ani, ca modalitate de împlinire materială, iar pasiunea pentru muzică o are din copilărie.
Reporter: Medic de familie şi cântăreţ. Ce au în comun cele două pasiuni?
Dr. Ioan Micu: Muzica este sursă de energie, pentru mine este pasiunea de o viaţă. Muzica este o medicină a minţii, mă împlineşte sub toate aspectele şi în special sufleteşte. În medicină, de vrei de nu vrei, împărtăşind cu pacientul problemele lui personale, de boală, te încarci cu multe dintre ”păcatele” lui şi muzica este o modalitate de a te detaşa uşor, de a te putea reîncărca cu energie ca să mergi mai departe.
Reporter: Când aţi descoperit că nutriţi o pasiune pentru muzică?
Dr. Ioan Micu: Pasiunea pentru muzică am descoperit-o în copilărie, cred că vocea am moştenit-o de la mama. De când mă ştiu am fost pe scenă, la serbările şcolare şi, ulterior, părinţii mei au avut grijă să nu fac muzică după ureche, ci după note. Din cauza asta când eram în clasa a VI-a şi a VII-a la Papiu am urmat Şcoala Populară de Artă, pe care am absolvit-o. M-am îndrăgostit de muzica ce se cânta pe vremea aceea. Pe lângă chitară clasică am început să cânt şi vocal, am continuat la liceu cu Cenaclul Excelsior unde aspectul artistic al poeziei se îmbina cu muzica folk a acelor vremuri, multe dintre compoziţiile proprii le cântam acolo. Am participat la multe spectacole, am avut onoarea să cânt şi în Cenaclul Flacăra cu solişti de mare valoare şi talent începând de la Mircea Vintilă, Doru Stănculescu, Florian Pittiş, i-am cunoscut pe toţi. A