Cele mai importante modificări ale legislaţiei fiscale au adus impozitul pe veniturile din agricultură, TVA la încasarea facturii, dar prost reglementat şi care a creat neplăceri în piaţă şi un TVA redus la pâine, care a micşorat pe moment preţurile la raft, dar a diminuat încasările statului, stat incapabil să scoată la iveală o parte consistentă din evaziunea fiscală.
Nu e persoană din Dolj sau din ţară care să nu fi simţit pe pielea ei modificările fiscale intrate în vigoare în 2013. Pe lângă fiscalitatea pentru companii, executivul a luat măsuri care au vizat şi omul de rând, cum ar fi diminuarea TVA la produsele de panificaţie. GdS a efectuat o analiză, împreună cu reprezentanţii Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice (DGRFP) Craiova, privind noutăţile fiscale care au început să fie aplicate în 2013 şi care au vizat atât persoanele fizice, cât şi agenţii economici.
Impozit pe venitul din agricultură
Din 2013 se supun impozitului pe venit şi veniturile obţinute din activităţi agricole, silvicultură şi piscicultură. Veniturile din activităţi agricole cuprind veniturile obţinute, individual sau într-o formă de asociere, fără personalitate juridică, din: cultivarea produselor agricole vegetale; exploatarea plantaţiilor viticole, pomicole, arbuştilor fructiferi şi altele asemenea; creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animală, în stare naturală.
Veniturile obţinute din valorificarea produselor obţinute din activităţi agricole în altă modalitate decât în stare naturală reprezintă venituri din activităţi independente.
Impozitul pe venitul din activităţi agricole se calculează de organul fiscal competent prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului anual din activităţi agricole stabilit pe baza normei anuale de venit, impozitul fiind final.
Plata impozitului anual stabilit