Doar 11% din companiile din Romania estimeaza noi angajari in primul trimestru al anului viitor, o pondere similara fiind detinuta si de firmele care preconizeaza reducerea personalului, in timp ce majoritatea au aratat ca-si vor mentine numarul de angajati, potrivit unui studiu Manpower.
“Tendinta nationala este evident una de stabilizare a fortei de munca. Ponderea angajatorilor care nu-si vor modifica numarul total de angajati a crescut cu inca 4 puncte procentuale fata de varful istoric atins trimestrul trecut, semn ca din ce in ce mai multi angajatori se multumesc sa ramana in expectativa, asteptand evolutii pozitive mai clare inainte de a decide sa-si mareasca forta de munca. Actuala previziune neta de angajare este deci un semnal incurajator, dar retinut, privind ritmul crearii de noi locuri de munca in urmatoarele trei luni”, a declarat Valentin Petrof, directorul general al ManpowerGroup Romania.
Planurile de angajare sunt pozitive in sase din cele zece sectoare de activitate analizate in studiul privind Perspectivele Angajarii de Forta de Munca, in timp ce angajatorii din alte trei sectoare se asteapta la o scadere a numarului de angajati.
Astfel, intentiile de angajare cele mai ferme se raporteaza in industria prelucratoare, a carei previziune neta de angajare este de +13%, la polul opus aflandu-se constructiile, unde angajatorii indica o previziune neta de angajare de -11%, raportand o valoare negativa pentru al patrulea trimestru consecutiv. Previziunea este neschimbata fata de ultimul trimestru al acestui an, dar este cu 15 puncte procentuale sub valoarea din primele trei luni din 2013.
Intentiile de angajare sunt mai scazute decat in primul trimestru din 2013 in opt din cele zece sectoare de activitate. Declinul cel mai abrupt se inregistreaza in sectorul de comert cu ridicata si cu amanuntul, unde previziunea neta de angajare