Anul 2013 a înregistrat al doilea cel mai răsunător eșec în încercarea statului de a-și privatiza companiile, după combinatul Oltchim. Este vorba despre compania CFR Marfă, în cazul căreia s-a dorit vânzarea unui pachet de 51% din acțiunile deținute de stat, relateaza Agerpres in pagina electronica.
Societatea Națională de Transport Feroviar de Marfă CFR Marfă este o societate comercială la care statul român deține 100% din capitalul social, care funcționează sub autoritatea Ministerului Transporturilor, fiind cel mai mare operator de transport feroviar de marfă din România. CFR Marfă, aflata pe lista întreprinderilor publice monitorizate în cadrul acordului cu Fondul Monetar Internațional (FMI), dispune de un parc de material rulant alcătuit din 39.000 de vagoane din care 23.000 de vagoane utilizate în mod curent și 900 de locomotive. Activele companiei au fost evaluate la circa 1,3 miliarde de lei. Numărul de salariați este de circa 9.000.
Procesul de pregătire a privatizării 'CFR Marfă' a demarat în 2008, iar in februarie 2013 guvernul a aprobat strategia de privatizarea companiei prin vânzarea unui pachet majoritar de acțiuni unui investitor strategic sau unui consorțiu format din investitori strategici și financiari, selecția urmând să se realizeze prin metode combinate cu criterii de precalificare a investitorilor, respectiv negociere pe bază de oferte preliminare și neangajante, apoi licitație cu ofertă în plic, conform legislației în vigoare. Criteriul de adjudecare a licitației a fost prețul oferit.
De asemenea, datoriile societății, a căror valoare se ridica la 2,3 miliarde de lei, urmau să fie transformate în acțiuni în cadrul procesului de privatizare, astfel încât investitorul să preia o societate ''curată". Din totalul datoriilor, în jur de 1,5 miliarde de lei reprezentau datoriile la stat ale CFR Marfă.
In ianuarie 2013, ș