Superstiţioşi sau nu, orădenii au început să caute furibunzi magazinele de peşte din pieţe, dorind ca meniul de Anul Nou să conţină neapărat preparate tradiţionale, în speranţa că, şi la anul, vor trece peste greutăţi, ca „peştele prin apă".
În mai toate pieţele din Oradea, zilele acestea, la mare căutare a fost peştele. La fel, cele mai asaltate raioane din supermarketuri au fost cele cu peşte, orădenii dovedindu-se tradiţionalişti în consumarea acestor preparate în noaptea dintre ani. Gospodinele au preferat să cumpere peşte proaspăt, unele solicitând, la faţa locului, ca acesta să fie curăţat de vânzătorii de la magazinele specializate. Oferta comercianţilor este variată, de la crap, la păstrăv, la fitofag, la somn. Majoritatea orădenii au preferat să cumpere crap. Preţurile însă variază. Un kilogram de crap costă de la 14,5 lei, necurăţat sau curăţat ajunge până la 17 lei. La fel un kilogram de somn se vindea tot cu 17 lei, amurul cu 18, fitofagul costa între 11 şi 12 lei kilogramul, în timp ce un kilogram de păstrăv ajungea şi până la 28 de lei/kg. La unele magazine, cumpărătorii mai plăteau un leu pentru curăţat. Tradiţia spune că celor care mănâncă peşte în noaptea de Anul Nou le va merge bine tot anul, iar banii lor se vor înmulţi precum solzii peştelui. Aşa cum peştele înoată împotriva curentului, tot aşa cei care se ospătează din el vor învinge în noul an toţi curenţii potrivnici. La masa de Revelion se va servi neapărat crap. Capul familiei trebuie să-şi pună sub farfurie un solz de crap, pe care apoi îl va purta întregul an în portmoneu, pentru ca acesta să fie tot anul plin. Nu se serveşte carne de pasăre, deoarece norocul va zbura departe anul viitor. Tradiţia mai spune că în noaptea dintre ani e bine să se mănânce bine şi să se bea vin roşu, pentru ca mâncarea şi băutura să nu lipsească de pe masă tot anul. Cine începe anul cu masa încărcată va av