Recolta de grâu a României ce urmează a fi recoltată vara viitoare urmează să scadă cu 10% la 6,6 milioane de tone faţă de rezultatele din acest an pe fondul scăderii productivităţii, potrivit informaţiilor dintr-un raport al industriei europene de profil. Recolta de grâu a fost în acest an o piaţă de 1,4 miliarde de euro în România.
Evoluţiile din piaţa grâul funcţionează ca un adevărat barometru atât pentru fermieri cât şi pentru traderi, procesatori sau distribuitorii de îngrăşăminte, pesticide şi seminţe.
“Producţia de grâu europeană este aşteptată să crească cu 2% la 138 milioane de tone pe fondul creşterii suprafeţelor însămânţate. Producţia urmează să înregistreze creşteri importante în Marea Britanie, Suedia şi Danemarca, avans ce va fi contrabalansat parţial de reducerile din Germania, Franţa, Spania, Polonia, Cehia şi din sud-estul Europei”, se arată în document.
Fermierii români au însămânţat grâu în această toamnă pe 2,1 milioane de hectare, o suprafaţă similară cu cea din sezonul anterior.
Actualele estimări pentru producţia de grâu nu iau în considerare riscurile meteorologice ce pot apărea pe parcursul iernii. În general, marile case de consultanţă de agribusiness îşi ajustează pozitiv sau negative estimările în rapoartele publicate în primavără în funcţie de situaţia din piaţă.
Grâul de panificaţie se tranzacţiona pe plan local la începutul lunii decembrie pentru 848 lei/tonă, în creştere cu aproximativ 20% faţă de începutul sezonului, potrivit statisticii oficiale a Ministerului Agriculturii.
Primul declin după trei ani de creştere
Evoluţia suprafeţelor, productivităţii şi producţiei totale de grâu din România în perioada 2009-2012 şi estimările pentru 2014
Anul Suprafaţa însămânţată (mil. ha) Productivitate (tone/ha) Producţia totală (mil. tone)
2009 2,1 2,4 5,2
2010 2,1 2,6 5,8