În Ajunul Crăciunului, mii de persoane au ieşit în centrul satului Luncaviţa ca să urmărească, aşa cum o fac an de an, parada Moşoaielor.
Pe o ceaţă densă şi pătrunzătoare, oamenii au asistat la un spectacol pe cinste, atât pe scena montată aproape de Primărie, cât şi pe străzile pe unde, prin zgomotul puternic al „cloapetelor”, se anunţa şirul impresionantelor Moşoaie.
Prezentator inimos al spectacolului de pe scenă a fost, tot ca de obicei, primarul Ştefan Ilie, cel care a îndemnat asistenţa să nu uite să-şi perpetueze tradiţiile, cu precădere această sărbătoare unică. De altminteri, după ce a intrat în rând cu colindătorii şi a cântat pe scenă, primarul a fost surprins să primească în dar o mască tradiţională.
La manifestare şi-au rupt din timp să participe Lucian – Eduard Simion, prefectul judeţului, şi Horia Teodorescu, preşedintele Consiliului Judeţean. Dacă al doilea a amintit că instituţia pe care o conduce este onorată să susţină proiectele acestei comunităţi de oameni gospodari, reprezentantul Guvernului a pus accent pe datină, menţionând că, după ştiinţa sa, Luncaviţa este singurul loc din judeţul nostru unde se organizează manifestări în Ajunul Crăciunului.
„Zgomotul produs de talanga moșoaielor pregătește noul an care se apropie, îl curăță de rele, îl primenește. Luncavița trezește în decembrie tradiția, prezentul și viitorul. Luncavița trăiește în decembrie alături de simbolurile ei cele mai de preț, care renasc mereu, în casele ei, pline de freamăt, bucurie, rude, miros de sarmale și plăcinte.
Moșoiul și Moșoicuța reprezintă cele mai arhaice forme ale creștinismului, alungătorii tuturor relelor și nenorocirilor, care încearcă să pună stăpânire pe sfârșitul anului și să contamineze pe cel nou, care abia se zărește. Moșoiul are rolul de a curăța sufletul de rău, de a primeni conștiințele noastre, și mai ales, de a Vesti și