Liviu Giosan este cercetător la Woods Hole Oceanographic Institution din SUA, iar în ultimul său studiu despre Delta Dunării a ajuns la concluzii surprinzătoare. Pentru a opri procesul de încetinire a înaintării Mării Negre în Delta Dunării ar trebui să apelăm la o măsură pe care comuniştii au folosit-o, inconştient şi involuntar, începând cu anii ‘50. Este vorba de menţinerea unor canale tăiate sub regimul comunist care să permită captarea unei cantităţi mai însemnate de sedimente în Deltă. Într-un interviu acordat RL, Liviu Giosan, care este şi unul dintre fondatorii asociaţiei oamenilor de ştiinţă Ad-Astra, explică şi cum vede situaţia dezastruoasă în care a ajuns educaţia românească.
RL: Ultimul studiu pe care l-ai făcut în legătură cu Delta Dunării a avut rezultate surprinzătoare.
Liviu Giosan: Împreună cu colegii mei din România, am vrut să răspundem unei provocări – şi anume să înţelegem cum va rezista Delta Dunării creşterii nivelului mării, un proces cauzat de încălzirea globală. Pretutindeni, deltele, prin natura lor, sunt terenuri foarte joase, cu un relief plat care se ridică la cel mult un metru sau doi deasupra nivelului zero. Dacă plecăm de la cifrele Comisiei pentru schimbări climatice a ONU şi care previzionează o creştere a nivelului mării cu un metru în următorul secol, ar însemna că, la acel moment, cel puţin o jumătate din Delta Dunării va fi acoperită de apă. Mare parte din Delta Dunării de azi ar deveni astfel o imensă lagună.
RL: Există soluţii?
L.G.: Problema dispariţiei accelerate a deltelor e una generalizată la nivel global. Multe ţări încep să ia măsuri, pentru că deltele au importanţă economică şi socială deosebită. De exemplu, SUA. Recent am fost ales printre cei 12 membri ai Comisiei care se va ocupa de evaluarea proiectelor de reconstrucţie a Deltei Mississippi, unde problema este foarte gravă. Delta râului Mi