Anul 2013 a adus dezbateri aprinse cu privire la modificări legislative, ordonanţe promovate de Guvern sau articole de lege aflate în vigoare, printre cele mai importante care au ajuns în atenţia Curţii Constituţionale fiind Legea referendumului, OUG privind insolvenţa şi Statutul parlamentarilor.
Curtea Constituţională a luat 534 de hotărâri în 2013, dintre care 21 au fost decizii de neconstituţionalitate, iar alte 397 de sesizări urmează să fie soluţionate în 2014.
În anul care se încheie au fost trimise Curţii Constituţionale 852 de sesizări, dintre care 828 au fost excepţii de neconstituţionalitate invocate în cadrul unor procese. Cele mai multe sesizări trimise Curţii Constituţionale au fost de la Curtea de Apel Bucureşti, formulate în 116 dosare, de la Tribunalul Bucureşti, din 93 de cauze şi de la Tribunalul Iaşi, care a transmis 35 de sesizări.
O astfel de sesizare, ridicată în cadrul unui proces, a vizat articolul 125 din Codul Penal, prin care a fost înlăturată prescripţia răspunderii penale pentru omor, omor calificat, omor deosebit de grav şi infracţiuni intenţionate care au avut ca urmare moartea victimei, inclusiv pentru cele în legătură cu care nu s-a împlinit termenul de prescripţie la data intrării în vigoare a legii, respectiv martie 2012.
În prima jumătate a lunii decembrie, Curtea Constituţională a decis, cu majoritate de voturi, că articolul din Codul Penal este constituţional, astfel că cei care au comis fapte grave, cum sunt crimele, nu vor putea scăpa de cercetare, judecare şi în final condamnare.
Sesizarea a fost în atenţia publică întrucât unul dintre subiectele importante din acest an i-a adus în prim plan pe torţionari. Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, spunea, după anunţarea deciziei, că torţionarilor nu li se aplică prescripţia pentru infracţiunile comise.
Excepţia de neconsti