Situata in nord-vestul Rusiei, Peninsula Kamciatka, care se intinde pe o suprafata de 270.000 de kilometri patrati, adaposteste pe teritoriul ei, printre altele, trei rezervatii naturale, cinci parcuri nationale si 105 monumente ale naturii.
Principala atractie a peninsulei o constituie vulcanii: in total sunt peste 300, dar numai 30 sunt activi. La fel de impresionante sunt insa si peisajele: uluitoare prin varietate, natura descrie tablouri de o frumusete pe cat de salbatica pe atat de frumoase si impresionante. Iar unul dintre ele este Caldera Uzon, formata in urma cu aproximativ 40.000 de ani pe locul vulcanului distrus de o serie de eruptii puternice.
Exploziile au lasat in urma lor o “caldare” cu un diametru de 10 kilometri si o suprafata de 150 de kilometri patrati. Vulcanul Uzon nu a mai erupt de mii de ani, dar nu a adormit definitiv. De altfel, zona este unica in felul ei, un fel de muzeu in aer liber, unde, sub cerul liber, sunt reprezentate practic, toate atractiile peninsulei: izvoare cu apa fierbinte si carbogazoasa, lacuri noroiase.
In partea de est a calderei poate fi vazuta cea mai mare “caldare” din Kamciatka, al carei diametru atinge 1,65 kilometri. Acum, aici s-a format lacul Dalnii. In partea de vest se gaseste lacul cu apa cea mai rece din regiune, Tsentralnoe, care se invecineaza cu alt lac, Bannoe, care nu numai ca nu ingheata niciodata, dar temperatura apei poate atinge, chiar si iarna, +40 de grade.
Accestul turistilor este foarte limitat: locurile sunt foarte periculoase: oricand se poti pravali intr-un lac noroios fierbinte sau poti inhala aburii otravitori emanati de raurile acide. De acceea, pentru excursionisti au fost create trasee speciale. In plus, turistii au la dispozitie elicoptere. Pentru a va forma o imagine despre ceea ce inseamna caldera Uzon, va invitam la o plimbare, prin intermediul age