Majoritatea voluntarilor care activează pe secţiile Spitalului de Urgenţă din Alba Iulia sunt cursanţi şi absolvenţi ai Şcolii Postliceale Sanitare. Dau o mână de ajutor celor aflaţi în suferinţă, dar, în acelaşi timp, câştigă şi experienţă de pe urma muncii în folosul celor din jur. Nu ascund faptul că, în vitor, şi-ar dori să fie asistenţi medicali cu acte în regulă.
Cristiana Lăpăduş a urmat patru ani Şcoala Postliceală Sanitară în Spania. După 12 ani petrecuţi în Peninsula Iberică, s-a decis, în urmă cu patru luni, să se întoarcă acasă. „O parte din familie era acolo, alta aici, lucru care a cântărit în decizia de a mă întoarce“, îşi începe povestea tânăra de 24 de ani.
„Dat fiind faptul că am studii medicale finalizate de asistent medical, m-am decis să valorific aici, în Spital, cunoştinţele medicale acumulate în Spania. Pot să spun că din cei patru ani de şcoală, cel puţin un an, cumulat, am făcut practică în secţii diferite din spitalele publice din Spania. Am avut ocazia să asist la investigaţii medicale complexe, care la noi nu se fac“, ne spune Cristiana.
Călăuzită de convingerea că prima calitate care face diferenţa dintre un om care reuşeşte şi altul care eşuează este atitudinea, n-a stat prea mult pe gânduri după ce a revenit la Alba Iulia. A bătut la poarta Spitalului de Urgenţă, să facă voluntariat, lucru care s-a şi întâmplat. „Prima zi de voluntariat a fost în 1 octombrie, anul acesta. A fost mai bine decât mă aşteptam. Am fost bine primită pe secţia de Gastroenterologie, m-a ajutat toată lumea, mi s-a spus clar ce am de făcut“. Şi de atunci, cel puţin trei zile pe săptămână şi le petrece printre pacienţi. „Deocamdată atribuţiile mele sunt de infirmier, aşa că îi ajut pe cei care nu se pot ridica din pat, pe cei care nu se pot alimenta singuri. Aproape în fiecare zi în care sunt aici duc analize la laborator, însoţe