Deputaţii au acceptat solicitarea Ministerului Justiţie de arestare preventivă de arestare a deputatului Gheorghe Coman (PC) cu 190 de voturi "pentru" şi 34 "împotrivă". Potrivit DNA, Gheorghe Coman este urmărit penal pentru fapte de corupţie, fiind acuzat că şi-a folosit funcţia de conducere, de lider al PC Buzău, pentru a obţine bani, bunuri şi alte foloase necuvenite. Ulterior, însă, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a respins cererea DNA de arestare preventică, astfel încât Gheorghe Coman va putea fi cercetat în stare de libertate. ÎCCJ a luat în cazul lui Gheorghe Coman măsura interdicţiei de a părăsi localitatea pe o perioadă de 30 de zile. Decizia nu este definitivă, putând fi contestată la Completul de cinci judecători al instanţei supreme.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Valeriu Zgonea(PSD) a susţinut că votului plenului este o dovadă că parlamentarii nu obstrucţionează justiţia. “Este o diferenţă foarte clară faţă de ultimii ani şi sper ca ea să fie văzută şi în raportul Comisiei Europene", a mai declarat Zgonea. Trebuie însă, spus că mobilizarea parlamentarilor a ţinut de culoarea lor politică, prezenţa deputaţilor PSD, PC şi UDMR fiind destul de redusă. În schimb, deputaţii PNL s-au prezentat în număr mare, iar din partea PDL au venit aproximativ jumătate din deputaţi.
Proiecte controversate
Demonstraţia parlamentarilor şi mesajul către Comisia Europeană au fost necesare, însă, tocmai în contextul în care, în 2013, Legislativul a iniţiat numeroase proiecte controversate, care i-ar putea proteja pe parlamentari de acţiunile justiţiei. Astfel, la începutul anului, Legislativul a modificat Statutul parlamentarilor, eliminând prevederea potrivit cărora senatorii şi deputaţii declaraţi incompatibili îşi pierd mandatele. Legea a fost declarată de trei ori neconstituţională de către judecătorii CCR şi, abia d