O scrisoare veche din 1946, prin care un încasator de taxe îşi înainta demisia primarului comunei Bunila, dezvăluie cum trăiau „bugetarii” acelor vremuri, în satele Hunedoarei.
Un document păstrat pentru aproape şapte decenii dezvăluie, într-un mod simplu, problemele cu care se confruntau funcţionarii primăriilor din satele hunedorene în primii ani după cel de-al doilea război mondial.
Într-o cerere de demisie adresată primarului comunei Bunila, un încasator comunal se plânge de „scumpetea acelor zile”, în care salariul de funcţionar nu îi mai putea asigura existenţa.
Încasatorul comunal Bănuţ H. transmitea în scrisoarea prin care îşi înainta demisia că nu îşi mai putea exercita meseria, pentru că din cauza drumurilor de munte tălpile bocancilor i s-au distrus şi nu îşi mai permitea achziţionarea altor încălţări.
„De la primărie nu mai primesc niciun alt venit în afară de salariul specificat mai sus, deşi sunt numit în postul de încasator comunal de cinci ani. Nu am primit nico remiză din încasările efectuate, rupându-mi bocancii degeaaba şi rămânând în prezent desculţ, iar pentru a-mi cumpăra alţi bocanci trebuie să fac serviciu 5 – 6 luni. În baza celor de mai sus aduc la cunoştiinţă cu cel mai profund respect că nu mai pot îndeplini serviciul, motiv pentru care îmi dau demisia. În speranţa că demisia mea va fi luată în considerare, primiţi vă rog domnule primar asigurarea deosebitului respect ce cu onoare vă păstrez”, scria funcţionarul Bănuţ H.
Vă recomandăm şi:
Nikita Hruşciov, cel mai puternic om care a vizitat Hunedoara. Cum a fost primit şeful URSS în ţinutul lui Dracula
„Acesta este Petru Groza!” Cum l-au caracterizat jurnaliştii americani pe capitalistul din Deva devenit şeful primului guvern comunist
„Adevăratul castel al lui Dracula”. Cum a schimbat reportajul celebrei Aline Mosby istoria castelului