Până de curând, anticoncepţionalele erau considerate generatoarele a tot soiul de schimbări emoţionale în ceea ce le priveşte pe femei, însă conform unui studiu recent şi bărbaţii ar fi influenţaţi, într-o anumită măsură, de pilulele pe care le iau femeile pentru a evita să rămână însărcinate
O echipă formată din cercetători britanici şi olandezi a studiat 14 femei care luau anticoncepţionale, pentru ca o altă perioadă de timp aceleaşi doamne să renunţe la pastile. Femeile au fost întrebate cât de atrăgătoare s-au simţit, iar partenerii lor au fost chestionaţi în legătură cu felul în care s-au simţit atraşi de perechile lor pe parcursul celor două etape.
Concluziile au fost suprinzătoare. Dacă în ceea ce le priveşte pe reprezentantele sexului frumos nu s-au înregistrat modificări semnificative, în cazul bărbaţilor s-au observat schimbări interesante. Astfel, aceştia s-au simţit mult mai atraşi de partenerele lor în perioada în care nu luaseră anticoncepţionale decât atunci când înghiţeau regulat pastilele.
Cercetătorul Kelly Cobey, de la Universitatea Stirling din Marea Britanie, a explicat rezultatele experimentului prin faptul că anticoncepţionalele opresc fluctuaţiile hormonale ale femeilor, proces care contribuie la creşterea fertilităţii acestora în anumite perioade ale lunii. Anticoncepţionalele stopează aceste transformări hormonale, care se reflectă şi în aspectul fizic al doamnelor, prin afişarea unui ten strălucitor şi a unui comportament mai provocator, schimbări pe care bărbaţii le percep, la nivel subconştient, printr-o atracţie accentuată.
De asemenea, inhibarea eliminării anumitor feromoni scade interesul sexual al bărbaţilor faţă de partenerele lor şi chiar îi face pe aceştia să se perceapă, la rândul lor, mai puţin atrăgători.
Bărbaţii se raportează la sex-appelul partenerelor atunci când îşi evaluează propria atractivit