Parlamentul României a anunţat, la începutul lunii decembrie, că în ziua de 10 decembrie 2013 Camera Deputaţilor va supune dezbaterii şi aprobării un act normativ intitulat: „Lege pentru amnistierea unor infracţiuni şi graţierea unor pedepse“.
La data de 10 decembrie 2013, ora 13.00, Camera Deputaţilor a dispus măsura scoaterii de pe ordinea de zi a acestui document.
La 12 decembrie 2013, conducerea Camerei Deputaţilor, prin preşedintele Zgonea Valeriu, a informat public că această lege este programată spre a fi analizată şi votată în şedinţa publică ce va avea loc marţi, 17 decembrie 2013.
În ziua de 17 decembrie 2013, acelaşi ilustru preşedinte Zgonea V. a adus la cunoştinţa plenului Camerei Deputaţilor faptul că legea va fi retrasă de pe ordinea de zi şi va fi reprogramată, spre a fi rediscutată, după 1 februarie 2014.
În acest mod, am fost martori la cel mai dezagreabil şi dezgustător circ privind procedura de desfăşurare a lucrărilor parcurse în cadrul celui mai înalt for legislativ, Camera Deputaţilor, în vederea adoptării unui act normativ.
Apreciem că este necesar a sublinia că principala atribuţie a Camerei Deputaţilor o reprezintă elaborarea legilor, dar în condiţiile în care o parte a aleşilor neamului au înţeles să se comporte de maniera amintită, există un real pericol ca actul legislativ să se înfăptuiască, şi în viitor, în dispreţul interesului general.
În aceeaşi ordine de idei, se impune a evidenţia că, în toate cercurile puterii politice şi de guvernământ şi chiar într-o parte a mass-media, s-a afirmat că necesitatea apariţiei acestui act de clemenţă o constituie supraaglomerarea penitenciarelor, situaţie care ar determina nerespectarea condiţiilor privind executarea pedepselor.
În alţi termeni, reprezentanţi ai actualei puteri PSD, fie în Parlament, fie în Guvern, fie în apariţiile din mass-media, au declarat