Bună ziua, dragi ascultători. La microfon, Radu Benea, prezentatorul emisiunii Dialoguri transnistrene. Din sumarul ediţiei:
Cum a fost anul 2013 pentru regiunea transnistreană şi locuitorii săi? Şi încotro se îndreaptă negocierile pentru soluţionarea conflictului? Un punct de vedere din Tiraspol şi… de la Munchen, dar şi opinii ale locuitorilor de rând din stânga Nistrului.
***
Europa Liberă: Prin ce a fost deosebit anul 2013 pentru transnistreni, am întrebat-o pe jurnalista din Tiraspol, Natalia Scurtul.
x Natalia Scurtul: „Au fost multe evenimente. Dar s-a remarcat, întâi de toate, prin închiderea aşa-numitelor site-uri sociale şi platforme de discuţii pe internet. În al doilea rând, a existat o atenţie sporită pentru regiune din partea Rusiei şi a Uniunii Europene. Şi în al treilea rând, este foarte important că a fost adoptat bugetul - în premieră, pentru trei ani de zile - după ce, în anul 2013, regiunea transnistreană nu a avut buget, iar asta a creat multe probleme. În plan politic şi economic, cel mai important eveniment a fost, totuşi, adoptarea bugetului. Chiar dacă este unul auster şi mai mult de o treime din cheltuieli nu are acoperire financiară, faptul că există un buget aprobat aduce mai multă transparenţă, stabilitate şi dă o anumită perspectivă şi politicii bugetare, şi celei de creditare, şi politicii fiscale. Pentru că în 2013, din cauza impozitelor exagerat de mari, foarte multe întreprinderi s-au aflat într-o stare de şoc, s-au văzut nevoite să-şi sisteze activitatea sau să-şi reducă substanţial volumul producţiei. Şefi de întreprinderi spuneau că s-a ajuns la rambursarea creditelor din activele rulante, ceea ce a dus la fuga capitalurilor şi sistarea activităţii multor companii. Sigur că ar fi de dorit să se evite aşa ceva în viitor.”
Europa Liberă: Anul 2013 a fost dif