Lupta pentru putere dintre premierul turc Recep Tayyip Erdogan şi sistemul judiciar a generat pierderi masive pentru lira turcească şi bursa de la Istanbul, care au avut în ultima perioadă cele mai slabe performanţe dintre pieţele emergente, în timp ce costurile de finanţare ale guvernului au urcat.
Indicele Borsa Istanbul 100 a scăzut cu 21% în luna decembrie şi înregistrează un declin de 32% de la începutul acestui an, pe fondul scandalului de corupţie care a condus la demiterea a 10 miniştri din cabinetul Erdogan, transmite Bloomberg.
Lira turcească a pierdut 6,3% din valoare în luna decembrie faţă de dolar şi a atins săptămâna trecută un nou minim istoric, la un curs de 2,1764 lire/dolar.
Totodată, investitorii au vândut titluri de stat turceşti pe piaţa secundară în cel mai accelerat ritm din ultimii doi ani. Randamentul de referinţă al obligaţiunilor guvernamentale cu maturitatea la doi ani a atins maximul utlimilor doi ani, de 10,17%. Totodată, au fost înregistrate ieşiri nete de 1,9 miliarde de dolari din partea investitorilor străini în perioada 9-20 decembrie, iar deţinerile au ajuns la 54 miliarde de dolari, faţă de 72 miliarde de dolari în luna mai.
Astfel, Turcia riscă să piardă câştigurile importante în materie de dezvoltare economică înregistrate în ultimii 10 ani, datorită cărora ratingul de credit al ţării a revenit în categoria recomandată pentru investiţii pe termen lung (investment grade) pentru prima dată de la începutul anilor '90.
Calificată de Erdogan drept o încercare de lovitură de stat, investigaţia amplă de corupţie a zguduit guvernul, determinând demiterea a 10 miniştri. Tensiunile pornesc de la divergenţele dintre Erdogan şi clericul musulman Fethullah Gulen, exponentul unui curent cu inflienţă în justiţie şi poliţie.
Justiţia a devenit principalul front al luptei pentru putere dintre