Letonia va adopta euro la 1 ianuarie 2014, devenind astfel al doilea stat fost sovietic care se alătură în zona euro elitelor economiilor europene, cu toate că aproximativ 60% dintre letoni se opun de teamă că moneda europeană va destabiliza economia ţării, va accelera inflaţia şi le va reduce puterea de cumpărare.
Din banii plătitorilor de taxe din ţări incluzând Marea Britanie, care a refuzat să se alăture zonei euro, Banca Centrală Europeană (BCE) a cheltuit milioane de euro pe materiale de propagandă prin care să-i convingă pe letoni de presupusele beneficii ale adoptării monedei unice, scrie presa internaţională.
Potrivit EUobserver, aproape 60% dintre letoni se opun aderării la zona euro. Cu toate acestea, vicepreşedintele băncii centrale letone Andris Ruselis a declarat recent că instituţia a continuat procedurile legate de introducerea euro în toată perioada sărbătorilor de iarnă, potrivit The Baltic Course. „Toţi banii necesari sunt deja în Letonia”, a spus Ruselis, adăugând că distribuţia banilor către bănci a continuat în această perioadă.
Euroscepticii dau vina pe euro pentru exacerbarea crizei economice în multe ţări europene, precum Grecia, Spania, Irlanda şi Italia, subiect larg dezbătut în presa letonă.
Letonilor nu le-a fost permis să organizeze un referendum pe problema adoptării euro pentru că politicienii s-au temut că cetăţenii vor vota împotriva aderării. În acelaşi timp, UE a ignorat rezultatele nefavorabile ale referendumurilor organizate pe probleme europene cheie, cum a fost cazul în Franţa, Olanda şi Irlanda.
După aplicarea unor aspre măsuri de austeritate, Letonia a avut în 2012 cel mai rapid ritm de creştere economică din Uniunea Europeană, căreia i s-a alăturat în 2004, scrie Euronews. Economia Letoniei a crescut cu 3,9% în trimestrul al treilea comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
De