Aglomerația, călătoriile, stresul din această perioadă sunt tot atâtea motive pentru care se pot declanșa migrenele. O persoană din patru este afectată de dureri de cap, arată statisticile Migraine Research Foundation.
Migrenele care fac anumite zile un calvar sunt de trei ori mai frecvente la femei decât la bărbați, iar adolescentele și tinerele au un risc mai mare să sufere de ele decât femeile mai în vârstă.
Înainte de toate ar trebui făcută o distincţie clară între migrene și alte tipuri de dureri de cap, cauzate de diverse boli. Spre exemplu, problemele cu sinusurile sau răcelile pot cauza şi ele simptome asemănătoare. O migrenă are însă câteva caracteristici clare: se manifestă pe o parte a capului, e însoţită de greaţă şi stări de vomă, dar şi de sensibilitate la lumină. Teoretic, pe măsură ce înaintăm în vârstă migrenele ar trebui să se rărească.
Cu sau fără aură
O migrenă poate apărea cu sau fără un semnal de alarmă pe care medicii o numesc „aură”. Mai exact, femeile care trec prin această experiență, cu 30 de minute înainte ca durerea de cap să înceapă, pot vedea puncte și flash-uri de lumină ori pot avea senzația de ace care înțeapă în mâini sau în zona feței. Cele mai multe femei nu au însă și aură în timpul migrenei, ci doar simpomele care includ: – durere de cap cu pulsații pe o parte a capului; greață, stare de vomă sau ambele; sensibilitate la lumină și la zgomot, iar uneori și la mirosuri. Sunt şi femei care au migrene înainte, în timpul și scurt timp după perioada menstruației.
Și afecțiuni mai grave, cum ar fi tumorile, pot avea simptome asemănătoare migrenelor, însă astfel de cazuri sunt rare.
Semnele care arată că migrene ascunde boli grave
Printre semnele care arată că migrena ar putea ascunde afecțiuni grave se numără:
- durerile apar brusc, nu au caracter pulsatil, nu sunt însoţite de greţuri