Sa ne luam "La revedere" de la 2013, multumindu-i lui Dumnezeu ca putea sa fie si mai rau, caci intotdeauna se poate si mai rau, si sa fim, in continuare optimisti. Eu cred ca, asa, cu bun simt si discernamant, multe se pot redresa si in Justitie.
Cu o conditie. Sa se vrea. Sa se doreasca acel bine, unanim, pentru societate, din partea unor politicieni care au uitat repede ca noi i-am ales!
Pe tot parcursul acestui an m-am intrebat: cum o fi sa detii un control de 70 la suta in Parlament si totusi sa nu iei taurul de coarne si sa schimbi legile acolo unde ele au nascut erori si false principii? Pentru mine, asa ceva este de neinteles. Asta inseamna ca ori e multa prostie, ori e numai si numai interes. Si atunci ar trebui facut altceva... Sa zicem, un altfel de revolutie, care sa ne scoata din involutie. O revolutie in mentalitate si apoi... restul vine de la sine.
Ca orice om, am si eu sperantele mele pentru anul care vine. O lista de asteptari.
Am, in primul rand, speranta ca o noua Constitutie va pune procurorii la locul lor si drepturile cetatenilor peste orice interes vremelnic si meschin. Am speranta ca ciudata Monica Macovei nu va mai fi europarlamentar, ca sa scapam tara de intoxicari si dezinformari la Bruxelles. Desigur, am speranta ca la Inalta Curte de Casatie si Justitie se va trezi onoarea si respectul fata de aceasta institutie in cei care, pana mai ieri, au judecat la ordin, sau cu temeri, sau sub presiunea santajelor de culise!
Sper, fireste, ca in CSM sa se reinstaureze cutuma de a avea la conducere un judecator. Si aici, fac o paranteza motivanta. Cum ar putea garanta niste procurori independenta Justitiei cand ei sunt, constitutional vorbind, sub autoritatea ministrului Justitiei? Pot ei garanta independenta judecatorului care are independenta prin insasi inamovibilitatea statuata de lege? Nu. Asa fiind, mi-as dori un