Cunoscuta in lumea antica pentru proprietatile sale miraculoase, mierea era folosita atat ca medicament, cat si in ritualuri si ceremonii.
Mierea are in compozitia sa numeroase principii active binefacatoare pentru sanatate. Acestea sunt in mare parte zaharuri precum si microelemente, enzime, acizi organici si vitamine, ce au un efect pozitiv prin actiunea de reglare a unor functii importante ale organismului. Gratie acestor calitati, mierea a fost utilizata ca remediu de-a lungul timpului pentru vindecarea unor afectiuni (gastro-intestinale, renale, respiratorii) si pentru tratarea plagilor infectate. Mierea de albine este valoroasa prin vitaminele provenite din polenul si nectarul plantelor, insa continutul sau in aceste substante variaza in functie de plantele din care a fost facuta mierea. Principalele vitamine din miere sunt vitamina B1, B2, B6, vitamina PP, vitamina H, vitamina B12, vitamina C, acidul pantotenic, acidul folic, vitamina A, vitamina K.
Remedii impotriva tusei
Prin proprietatile sale dezinfectante, tonice si revigorante, mierea constituie un aliat de nadejde in sezonul rece.
Ca remediu impotriva tusei sunt recomandate mai ales mierea de tei, dar si cea de salcam. Atat pentru potentarea actiunii terapeutice, impotriva racelii, gripei si a simptomelor acestora, cat si pentru ameliorarea gustului, mierea poate fi folosita la indulcirea ceaiurilor.
- Ceai pentru tuse - flori de tei + flori de nalba + fenicul + isop + cimbru de cultura + trei-frati-patati. Principiile active din cimbrisor si din trei-frati-patati calmeaza tusea. Isopul actioneaza ca antiseptic pulmonar. Florile de tei si de nalba au actiune emolienta. Uleiul volatil din fenicul are actiune antispastica, sedativa, carminativa, expectoranta.
-Ceai pentru caile respiratorii - frunze de patlagina + frunze de podbal+ muguri de pin + sovarv. F