Cititul unei carti bune duce la imbunatatirea conectivitatii neuronale si la cresterea capacitatii de memorare. Acest efect ar dura, potrivit unui studiu stiintific, inca cinci zile din momentul in care ai inchis cartea.
Uimitoarea descoperire a fost facuta de cercetatorii de la Universitatea Emory din Statele Unite, care au analizat impactul cititului asupra cortextului temporal stang, o zona a creierului asociata cu receptivitatea de limbaj, scrie The Independent.
Neuronii din aceasta regiune sunt responsabili cu "pacalirea" creierului. De exemplu, atunci cand ne gandim ca alergam, acesti neuroni ii activeaza pe cei care ar fi responsabili cu aceasta actiune, chiar daca ea nu este reala.
"Schimbarile neuronale pe care le-am observat ca fiind asociate cu senzatii fizice si sisteme motorii au aratat ca lecturarea unui roman te poate face sa simti ca esti personajul despre care citesti. Intr-adevar, stiam ca o poveste te poate pune in locul personajului principal, dar nu stiam ca aceasta transpunere are si efecte de ordin biologic", a declarat profesorul Gregory Berns, cercetatorul care a condus acest studiu.
21 de studenti au luat parte la cercetare si toti au fost rugati sa citeasca din romanul Pompeii, de Robert Harris, publicat in 2003. Timp de 19 zile, studentii au citit seara din aceasta carte si au fost scanati la nivel cerebral a doua zi dimineata.
"Chiar daca participantii nu au citit din roman in timp ce li se scana activitatea cerebrala, totusi, ei au ramas cu un grad ridicat de conectivitate neuronala. Noi numim acest fenomen activitate de umbra", a declarat profesorul Gregory Berns, care a subliniat ca acest efect se mentine timp de cinci zile de la ultima lecturare.
Cititul unei carti bune duce la imbunatatirea conectivitatii neuronale si la cresterea capacitatii de memorare. A