Campionul mondial de Formula 1 Michael Schumacher este într-o stare critică, luptându-se pentru supravieţuire. Traumatismul cranian de care suferă atrage după sine sechele uneori definitive. Cotidianul francez Le Point prezintă explicaţii medicale pe această temă.
În cazul lui Schumi este vorba despre un traumatism cranian care a provocat un edem cerebral difuz, potrivit medicilor de la CHU Grenoble.
Ce riscă mai exact campionul? Medicii refuză să spună mai multe. Şi au şi de ce să fie rezervaţi.
Traumatismele craniene constituie prima cauză de mortalitate la cei de 15-25 de ani, precum şi principala cauză de handicap sever înaintea împlinirii vârstei de 45 de ani.
Dar, atenţie, există şi forme moderate fără consecinţe privind viitorul celor care au căzut victime unui astfel de traumatism.
În general, medicii clasează în trei mari categorii traumatismele craniene:
* Traumatismele uşoare, fără pierderea cunoştinţei
* Traumatismele medii, care atrag după sine o pierdere a cunoştinţei iniţială, de mai multe minute, şi care pot fi însoţite de o fractură a craniului
* Traumatismele grave, cu comă şi eventuală fractură a craniului. Ei bine, campionul german se află în această situaţie.
Edemul
O "simplă” comoţie poate provoca un edem, pentru că creierul a lovit foarte rigida cutie craniană în momentul şocului. Durata pierderii cunoştinţei este variabilă, în funcţie de violenţa impactului şi de leziunile ţesutului cerebral.
Cel mai adesea, pacientul este menţinut în comă artificială, de manieră tranzitorie. Deseori, edemul este mai grav şi poate atrage după sine o comă, mai mult sau mai puţin de durată. Aceste leziuni nu sunt întotdeauna vizibile, în ciuda tehnicilor actuale de imagistică medicală.
Puterile imagisticii medicale
Scanerul poate dezvălui o eventuală fr