Dacă vreţi să scăpaţi de monotonia băuturilor tradiţionale, consumate de sărbători şi să rămâneţi în formă, după mesele copioase, este bine să alegeţi băuturile preparate din cacao, recunoscute ca delicatese sănătoase.
Deşi este folosită îndeosebi ca aliment, pudra de cacaoa, cunoscută şi folosită de sute de ani, este un tonic natural care face minuni menţinând în formă persoanele sănătoase. Totodată, băuturile preparate din cacaoa sunt remedii naturale pentru o varietate de boli.
O ceaşcă de cacaoa neîndulcită, adăugată în lapte cu un procent redus de grăsime, este o băutură ideală în anotimpul rece. În plus, cacaoa este un remediu dovedit de cercetătorii din lumea întreagă în afecţiunile cardiovasculare.
Un exemplu concludent este un studiu realizat în Spania pe un eşantion de 42 de persoane, bărbaţi şi femei cu vârste de peste 70 de ani. Aceştia au băut zilnic câte o ceaşcă de cacaoa preparată din 40 de grame de pudră de cacaoa neîndulcită şi lapte degresat. După o lună, cercetătorii au observat că subiecţii care au consumat zilnic o astfel de băutură, aveau un risc mai redus de a avea probleme cardiovsculare în comparaţie cu cei care consumaseră lapte simplu.
Este semnificativ faptul că participanţii la acest studiu aveau vârste de peste 70 de ani şi probleme specifice vârstei a treia: un risc cardiovascular crescut, diabet, hipertensune arterială şi colesterol mărit; mai mult, unii aveau antecedente de boli de inimă
în familie, erau fumători sau obezi.
În plus, în grupa celor care consumaseră cacaoa, s-a observat o creştere a nivelului de colesterol bun, acesta având proprietăţi antiinflamatorii şi antioxidante, aşa cum se menţiona în raportul apărut în American Journal of Clinical Nutrition.
Totodată, participanţii la studiu nu au urmat un tratament cu vitamine sau cu suplimente pe durata testelor, consumând doar cac