Aderarea la Uniunea Europeană a venit cu unele restricţii. Astfel, mai multe ţări au cerut şi au primit „perioade de tranziţie” în care au impus restricţii pe piaţa muncii pentru cetăţenii români şi bulgari. Restricţiile pentru primul val al aderării la UE (Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia şi Ungaria au expirat în 2011. Cele pentru România şi Bulgaria expiră mâine, la 1 ianuarie. Prilej de agitaţie în Europa, dar mai ales în Marea Britanie şi Germania.
Este justificată temerea britanicilor că vor fi inundaţi de un nou val de imigranţi români şi bulgari după 1 ianuarie? Cel mai onest răspuns este că nimeni nu ştie. Unele ţări precum Estonia, Finlanda, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Lituania, Norvegia, Polonia, Portugalia, Republica Cehă, Slovacia, Slovenia, Suedia şi Ungaria au ridicat toate restricţiile.
Ele constau în obţinerea unor permise de muncă în ţara respectivă, de care făceau rost, de regulă, angajatorii. Până la 1 ianuarie, nouă ţări din Europa au menţinut această obligaţie. Acestea sunt Austria, Germania, Olanda, Belgia, Luxemburg, Spania (numai pentru români) Franţa, Malta şi, desigur, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord. De la 1 ianuarie, restricţiile vor fi ridicate şi nici un fel de permis nu va mai fi necesar. Norvegia şi Elveţia, nefiind membre UE, dar membre în spaţiul Schengen de liberă circulaţie, au ales căi diferite. În vreme ce Norvegia deschide piaţa muncii pentru români şi bulgari, elveţienii au anunţat în urmă cu câteva zile că le vor menţine. Elveţia este o ţară unde se plătesc salarii ridicol de mari şi acum câţiva ani, când am vizitat-o, elveţienii se plângeau de imigranţii germani care veneau din Bavaria ca să câştige 5.000 de franci în loc de 3.000 de euro. Deci Elveţia este puţin off-limits, cu toate că nici Norvegia nu este deloc ieftină.
De ce nu su