Cazul unui medic stomatolog din Reghin scoate din „anonimat” Registrul Donatorilor de celule stem hematopeice din toata Transilvania.
Daca la Tîrgu-Mureş, în jumătate de an s-au prezentat doar 40 de persoane pentru a putea fi cuprinse în listele donatorilor din toată lumea, de când doctoriţa de 33 de ani s-a îmbolnăvit şi are nevoie de transplant, sute de voluntari au asaltat în mai puţin de o lună centrele din Tîrgu-Mureş, Sibiu şi Oradea.
Costul tratamentului depăşeşte 2000 de euro pe zi
Povestea Norei Chifor, doctoriţa din Reghin a făcut înconjurul lumii. Plecată în Franţa pentru o viaţă mai bună, medicul stomatolog s-a trezit peste noapte oprit din drum de o boală cruntă. Leucemie mieloida acuta. „Boala a debutat ca o simplă răceală cu amigadalele inflamate apoi şi-a luat medicamente de răceală, iar seara a avut o durere de spate foarte puternică şi a ajuns la urgenţă. Ea a crezut ca e o criza de nervi sciatici şi a mers acasa. După ce i-a facut analizele i-au descoperit o anemie puternică, au crezut ca e o infecţie şi i-au administrat morfină. Într-un final a aflat că are cancer” povesteşte Oana Botescu, o apropiată a Norei.
Epopeea supravieţuirii abia acum începe. Aflată la mii de kilometri depărtare de casă, rude şi prieteni, doctoriţa a început tratamentul. Pentru că nu ajunsese să lucreze şi nici să fie considerată cetăţean francez, românca este nevoită să îşi plătească tratamentul.
Visul Norei Chifor, un transplant de maduva
La Clinica din Besancon, fiecare zi inseamnă cel puţin 2000 de euro pe zi. Iar singura şansă de a trece cu bine peste boală este un transplant de măduvă. „Poate fi şi un vis devenit realitate, acela de a fi un medic respectat, liniştit, cu sufletul împăcat, că nu am făcut tot drumul acesta în ultimii 33 ani, să-l închei acum, aici. Până să pot să-mi profesez meseria, ştiu