Scris de Cristina Ghilea - Ioan Mang zice că-n Felix, în mod extraordinar, nu se caută gaze de şist. Susţine, însă, utilitatea prospecţiunilor în imediata vecinătate.
Perimetrul comunei Sânmartin este exceptat de la prospecţiunile pentru gaze de şist, în vreme ce teritoriul comunelor vecine va fi supus acestor căutări. Aceasta este, în linii mari, precizarea făcută luni de pesedistul Ioan Mang, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, cu ocazia ultimei ieşiri publice în conferinţă de presă din acest an. Ce anume se caută, atunci în şi lângă Băile Felix şi 1 Mai, şi cu ce efecte pentru apa termală şi dezvoltarea turistică a zonei, rămâne de văzut.
„Îi asigur pe bihoreni că în Băile Felix nu se vor face nici explorări şi nici exploatări de gaze de şist. Acest lucru îl ştie şi primarul de la Sânmartin dar agită oamenii ca aceştia să nu vadă lucrurile bune care s-au făcut de USL”, apreciază pesedistul. Mang a spus că în prima luna din anul viitor este posibil să poată arăta şi documente oficiale care să probeze declaraţiile sale.
Reluând o temă deja măcinată în replicile politice dintre Putere şi Opoziţie pe plan local, Mang dă de înţeles că PDL Bihor se face vinovat de făţărnicie pentru că în mandatul guvernamental portocaliu s-au atribuit perimetrele de exploatare/exploare din Bihor. În acest context, apreciază că este în favoarea explorării după gaze de şist în Bihor pentru că „e bine să ştim dacă sunt sau nu aceste resurse”. Mai spune şi că nu crede că eventualele exploatări se vor face „după metodele clasice, cele cunoscute şi care prezintă anumite pericole”, fără a intra în detaliile tehnice ale soluţiei alternative.Zece ani
Liderul pesedist a oferit exemplul Poloniei, unde exploatări de acest fel sunt deja încheiate.
„România mai mare gaze naturale pentru zece ani. După aceea depinde exclusiv de cele din Rusia”, explică pesedistul, sco