Formaţiunile politice parlamentare şi neparlamentare îşi vor măsura forţele la urne de două ori în 2014: mai întâi în primăvară, cu ocazia alegerilor europene, după care în noiembrie-decembrie, când au loc alegeri prezidenţiale. Miza scrutinului pentru funcţia supremă e cu atât mai mare cu cât Traian Băsescu nu mai are dreptul să candideze la un nou mandat.
Primul test electoral al noului an va fi în primăvară. Alegerile europene vor arăta pe de o parte câtă susţinere au separat partidele care compun actuala coaliţie de guvernare. Nu de alta, dar PSD şi PNL vor candida teoretic pe liste distincte, făcând parte din familii politice europene diferite.
Scrutinul europarlamentar riscă însă să distrugă şi mai mult armonia şi aşa precară din sânul Uniunii Social Liberale. Conflictele interne au fost în 2013 mai aprige ca oricând, iar schimburile de replici mai acide ca niciodată.
Teme de dispută s-au găsit aproape săptămânal, fie că a fost vorba de pactul de coabitare al premierului Victor Ponta cu preşedintele Traian Băsescu, pact ce a provocat iritare maximă la PNL, fie că a fost vorba de proiectul Roşia Montană sau de legea minelor.
Cei doi lideri ai USL, Crin Antonescu şi Victor Ponta şi-au aruncat cuvinte grele şi nu au ezitat să se numească unul pe altul mincinos, spre satisfacţia Cotroceniului, dar şi a PDL-ului din Opoziţie.
În aceste condiţii, e de aşteptat ca în campania pentru europarlamentare schimburile de replici dintre PNL şi PSD să crească în intensitate, chiar dacă tematica europeană nu are de ce să-i divizeze pe cei doi aliaţi de la guvernare. Nu ar fi exclus să asistăm şi la încheierea unui pact de neagresiune între liberali şi social-democraţi, un pact care să asigure liniştea în campania electorală. Cine e adevărata dreaptă?
Pe de altă parte, alegerile europene vor demonstra cine este adevărata forţă