Câteva mii de persoane au participat vineri, 27 decembrie, la spectacolul de datini şi obiceiuri „După datina străbună” care a avut loc în Suceava. La ediţia de anul acesta au participat 29 de cete de urători din întreg judeţul, care le-au oferit sucevenilor cele mai frumoase obiceiuri de Anul Nou.
Întregul eveniment a debutat cu parada obiceiurilor de iarnă, care a început din apropierea Primăriei Suceava, din parcul Universităţii, şi a avut ca punct final esplanada Casei de Cultură. Deşi au blocat un sens de circulaţie de pe bulevardul principal al Sucevei, şoferii nu au părut a fi deranjaţi de acest lucru, ba mai mult, au apreciat fără doar şi poate că la Suceava încă se mai organizează o astfel de paradă a obiceiurilor. Cel mai numeros public a fost în zona Palatului Administrativ şi pe esplanada din centrul Sucevei, acolo unde aproximativ 5.000 de persoane au ţinut să fie prezente pentru a admira obiceiurile de iarnă din localităţile judeţului Suceava.
Ca şi la ediţia de anul trecut, autorităţile judeţului nu au stat pe scările palatului Administrativ pentru a fi uraţi de cetele venite din întreg judeţul, ci au asistat din public la spectacolul de obiceiuri. Printre oficialităţile care au asistat la spectacolul de datini şi obiceiuri s-au numărat şi preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, primarul Sucevei, Ion Lungu, şi prefectul Florin Sinescu.
Urătorii din Câmpulung Moldovenesc i-au transmis lui Cătălin Nechifor să nu-i uite cu fondurile europene
Parada a fost deschisă de urătorii din Câmpulung Moldovenesc, care au venit la Suceava cu buciumaşi, cu gospodari îmbrăcaţi în costume naţionale, dar şi cu un plug tras de boi. Prin faţa sucevenilor veniţi la paradă au trecut apoi cete de capre, urşi, căiuţi, mascaţi sau arnăuţi. După ce au trecut prin faţa Palatului Administrativ, cetele de urători au urcat pe rând pe scen