În România, la munte nu a mai nins de două săptămâni şi nici nu va ninge până la mijlocul lunii ianuarie, aşa că se schiază doar pe zăpadă artificială. De fapt, e puțină zăpadă spre deloc pe cele mai cunoscute pârtii de schi din România.
Bulgariaeste însă o destinaţie tot mai populară printre români chiar şi în vacanţa de iarnă. Banskoeste cea mai cunoscută staţiune pentru schi. Sunt zeci de kilometri de pârtii aici şi sute de localuri pentru distracţie. Stațiunea se află la doar 520 de kilometri de București. Nici aici nu a nins de câteva săptămâni, însă administratorii au scos din vreme tunurile cu zăpadă artificială și sunt disponibile 70 de kilometri de piste pentru toate categoriile de schiori.
Stațiunea dispune de 25 de kilometri de instalații de telegondolă și teleschi. Cea mai celebră pârtie din Bansko rămâne însă cea amenajată de celebrul campion Alberto Tomba. Are o lungime de 2,5 kilometri și se termină la altitudinea de 1.000 de metri.
Alpii și Pirineii, paradisul schiorilor europeni. Slovacia, o alternativă la Austria
Tot mai mulţi români ajung în vacanţe și în staţiunile din Pirinei şi Alpi, chiar dacă nu sunt atât de aproape de ţara noastră. Zăpada căzută după Crăciun şi temperaturile prietenoase sunt perfecte pentru schi, din Franţa până în Austria şi Slovacia. Tocmai de aceea, schiorii au fost sfătuiţi să nu se abată de la pârtii, pe pante neamenajate, ci să rămână pe traseele clasice. De altfel, autorităţile au emis avertismente de avalanşă din cauza cantităţilor mari de zăpadă căzute.
În Hexagon, atracţiile sunt nenumărate: Val-Thorens este una dintre straţiunile aflate la cea mai mare altitudine din Europa, cu patru vârfuri de peste 3.000 de metri şi gheţari. De la aproape orice hotel din staţiune, turiştii pot ajunge, pe schiuri, direct la instalaţiile c