2014 - un an cu calde și cu reci pentru economie @ Se rupe sau nu se rupe? @ Câte-un pic, pic, pic... @ Cu un singur plagiator nu se face primăvara... @ Te uiți și... câștigă alții!...
2014 – UN AN CU CALDE ȘI CU RECI PENTRU ECONOMIE. Cotidianul „Evenimentul zilei” de astăzi dă o replică la „Oda” concepută de România TV la adresa premierului Ponta și ne arată care este, de fapt, realitatea: „Vine un an greu! Preţurile vor fi mai mari, iar economia frânează. Scumpiri în lanț la gaze și energie de la 1 ianuarie”.
„După ce în primele luni din 2014 inflaţia anuală ar putea atinge un minim istoric, ajungând la 1 – 1,5%, creşterea preţurilor ar putea ajunge la 3,5 – 4%, spre final de an, consideră specialistul BCR. Explicaţia? Un an agricol slab înseamnă automat majorarea preţurilor la alimente, iar tarifele la gaze şi electricitate vor continua să crească. Mihai Pătrulescu, de la Unicredit Ţiriac, spune că şi majorarea accizei la combustibili va avea un efect semnificativ în preţuri – aproximativ 0,4-0,6 puncte procentuale din inflaţia de anul viitor (…) Rozalia Pal, economistul şef al Garanti Bank, estimează că în 2014 euro va creşte până la 4,55 lei, faţă de 4,45 lei, în prezent.
Spre deosebire de România TV, care n-a citat nicio sursă pentru reportajul triumfalist din a treia zi de Crăciun, „Evenimentul zilei” a stat de vorbă cu câțiva bancheri care încearcă să creioneze anul 2014 din punct de vedere economic. Iar veștile nu sunt deloc îmbucurătoare. Dacă mai adăugăm la asta faptul că 2014 e un an electoral, cu două runde de alegeri, atunci putem să înțelegem stresul la care va fi supusă economia românească.
***
SE RUPE SAU NU SE RUPE? Tot „Evenimentul zilei” de astăzi are ca titlu principal o previziune a sociologilor: „În 2014, USL se rupe!”.
„”Evenimentul zilei” i-a întrebat pe sociologii Remus Ştefureac, Barbu Mateescu şi Mircea Kivu